! KÉSZÜLJÜNK ! R A K K  2 0 2 3.  M Á R C I U S  22. - 24. !  E G E R :) 

Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök

Cikk létrehozva: 2022. január 10. hétfő

2022 tavasz | ősz

Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök

 

Szakirányú továbbképzés

a Debreceni Egyetem Műszaki Karán !

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszéke szervezésében és a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség, az Academia NDT International, valamint számos debreceni vállalat támogatásával 2022-ben újra indul a Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök szakirányú továbbképzési szak.

A mikro- és nanoelektronika – és ezzel együtt a számítástechnika, információtechnológia - robbanásszerű fejlődése olyan területeket nyitott meg, amelyeket szinte évtizedenként stratégiailag újra kell gondolni. E területek egyike az üzemelő mérnöki szerkezeteink biztonságának felmérése. Ezeket ugyanis 30-50 éves üzemidőre tervezik, a 40-60 évvel korábbi ismeretek, gyártástechnológiák és minőségellenőrzési gyakorlatok alapján. Ellenőrzésük pedig napjaink eszközrendszerével történik.

Ahhoz, hogy az üzemeltetéssel járó károsodásokat (a szerkezetek, szerkezeti anyagok „öregedését”) reálisan felmérhessük, értékelhessük, alapvetően két sajátos emberi attitűdöt kell legyőzni: a generációs problémákat és az „én mindent megtanultam az egyetemen” gondolkodást.

Az első tekintetében gondoljunk a „generációk és okos telefonok használata”, a másik téren a „matematika és a matematikai programcsomagok használata” kérdéskörre.
Öregedő szerkezeteinkben hibák keletkezhetnek és növekedhetnek, maga az anyag öregszik és bennük az üzemeltetés során valamilyen mezők (hőmérsékleti, feszültségi, alakváltozási, stb.) ébrednek. Ezek együttes ismerete határozza meg a mindenkor biztonságot.

A meghirdetett új – hazánkban egyedüli - szakmérnöki képzés célja: az aktuális eszköztár bemutatása és begyakorlása. A képzés gazdasági jelentősége közvetlenül felmérhető. Gondoljunk csak a paksi reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítására, hidak, csarnokok, tranzit olaj- és gázvezetékek használhatóságának kiterjesztésére, stb.). A képzés keretében nyújtott ismeretek 45%-a új, korszerű, a mikroelektronika által támogatott roncsolásmentes vizsgálatokhoz, azok megbízhatóságához, 35%-a az anyagok öregedésének megismeréséhez és a hibák értékeléséhez, míg 20%-a a mezők numerikus szimulációjának módszereihez és a „gépi tanulás” témaköréhez kötődik. A képzésen szerezhető aktuális tudás az ipar minden területén - így a jármű, a gép- és műanyagiparban is egyaránt – alkalmazható.

A képzésben részt vevő oktatók a kutatás területén is megalapozták a Szerkezetintegritási és roncsolásmentes szakmérnök szakirányú továbbképzési szak indításának feltételeit, a magas szintű gyakorlati tudás átadását pedig a Debreceni Egyetem Műszaki Kar ipari partnerei vezető mérnökeinek bevonása biztosítja.

A képzés munkaerő-piaci igényét jól jellemzi, hogy számos vállalat és szakmai kamara nyilvánította ki támogatását a szakmérnöki képzés létesítésével és indításával kapcsolatban:

  • Diehl Aviation Hungary Kft.
  • DKV Debreceni Közlekedési Zrt.
  • Flexi Force Hungary Kft.
  • Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara
  • Krones Hungary Kft.
  • Manz Hungary Gépgyártó Kft.
  • Plastic-Form Kft.
  • Vitesco Technologies Hungary Kft.

A Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség bizonyos feltételek teljesülése mellett a képzést sikeresen elvégző szakmérnökök részére MSZ EN ISO 9712 szabvány szerinti 3-as fokozatú tanúsítványt is ad egyes roncsolásmentes vizsgálati eljárásokra. (Feltételek)

Részvétel feltétele:

A felvétel feltételeként elfogadott alapképzési szakok: anyagmérnöki, biomérnöki, biztonságtechnikai mérnöki, energetikai mérnöki, építészmérnöki, építőmérnöki, faipari mérnöki, földtudományi mérnöki, gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, járműüzemmérnöki, járműmérnöki, könnyűipari mérnöki, környezetmérnöki, közlekedésmérnöki, logisztikai mérnöki, mechatronikai mérnöki, repülőmérnöki, vegyészmérnöki, villamosmérnöki.
A felvétel feltételeként elfogadott mesterképzési szakok: anyagmérnöki, autonóm járműirányítási mérnöki, bánya- és geotechnika mérnöki, biomérnöki, biztonságtechnikai mérnöki, egészségügyi mérnöki, energetikai mérnöki, épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnöki, faipari mérnöki, földmérő- és térinformatikai mérnöki, földtudományi mérnöki, gépészeti modellezés, gépészmérnöki, gyógyszervegyész-mérnöki, hidrogeológus mérnöki, infrastruktúra-építőmérnöki, ipari terméktervező mérnöki, járműmérnöki, kohómérnöki, könnyűipari mérnöki, környezetmérnöki, közlekedésmérnöki, létesítménymérnöki, logisztikai mérnöki, mechatronikai mérnöki, műanyag- és száltechnológiai mérnöki, olaj- és gázmérnöki, olajmérnöki, szénhidrogén-kutató földtudományi mérnöki, szerkezet-építőmérnöki, településmérnöki, vegyészmérnöki, villamosmérnöki.

Kapcsolattartó/szakfelelős: 

Dr. Mankovits Tamás - tanszékvezető, Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszék

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alapadatok
Oklevélben szereplő végzettség Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök
A képzési idő 2 félév
A képzés formája Levelező
A képzés gyakorisága félévenként 6 alkalommal (péntek - szombat)
   

További részletekért keresse fel az egyetem oldalát:

https://mecheng.unideb.hu/hu/szerkezetintegritasi-es-roncsolasmentes-vizsgalo-szakmernok-szakember

Jó tanulást kívánunk!